Beter Leven of minder erg sterven

7 september, 2013

beter_leven_db

De Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), hebben overeenstemming bereikt met de Nederlandse varkensvleessector over verdere verduurzaming van al het verse varkensvlees voor de Nederlandse markt.

Uiterlijk in 2015 moeten de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben. Vleesvarkens krijgen 1 m2 vloeroppervlakte en gespeende biggen slechts 0,4m2. Het couperen van staarten gaat door, maar de staart moet bij biggen 2,5cm lang blijven. Voor de big blijft de ingreep dus net zo stressvol en pijnlijk. Het slijpen van tanden wordt zo goed als uitgesloten, alleen met medewerking van een dierenarts mag dit nog. Castereren wordt wel volledig verboden, wat een minimale verbetering is in het leven van een vleesvarken.Het anti-biotica gebruik gaat ook door, maar wordt terug gebracht. Verder is afgesproken dat uiterlijk in 2015 in het voer 100 procent verantwoorde soja wordt gebruikt.De term verantwoorde soja is echter nogal uitgehold, zoals je hier kunt lezen.

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming is zeer verheugd: “Toen Albert Heijn in 2011 als eerste overstapte op diervriendelijker geproduceerd varkensvlees ging het al om 1 miljoen varkens. Met de nu aangekondigde stap hebben maar liefst bijna 4 miljoen varkens een beter leven.” Het was juister geweest als Dales had gezegd dat de varkens hoogstens een minder ellendig leven hebben.
Maarten Rooijakkers van LTO ziet vooral de financiële voordelen: “Onze leden zullen de CBL-inkoopvoorwaarden op waarde weten te schatten en de hogere eisen als een kans zien om een betere prijs voor hun varkensvlees te krijgen van de Nederlandse supermarkten.”

Steun Ongehoord