Ongehoord onderzoekt Nederlandse vleeskippensector

26 september, 2013

Ongehoord publiceert schokkend onderzoek naar reguliere, Beter Leven en biologische vleeskippen.

adOngehoord heeft vandaag haar nieuwe onderzoek gepubliceerd naar Nederlandse vleeskippen. Op onze website zijn video’s en foto’s te zien van vleeskippen in reguliere en biologische stallen, maar ook in stallen met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Op alle bedrijven, waaronder de Beter Leven stal van LTO woordvoerder Elly de Kort, werden gevallen van dierenmishandeling vastgesteld. Met een groot artikel in het Algemeen Dagblad van vanochtend is ons onderzoek openbaar gemaakt.

Het afgelopen jaar werden de welzijnsproblemen van de reguliere vleeskip onder de naam plofkip bekend bij het grote publiek. Ongehoord heeft nu aangetoond dat ook kippen die volgens een welzijnskeurmerk worden gehouden, vergelijkbare ziektes en aandoeningen hebben. In de Beter Leven stal van LTO woordvoerder Elly de Kort trof het onderzoeksteam kippen aan met verlamde poten en kippen in staat van ontbinding. In een stal met twee sterren van het Beter Leven kenmerk zagen zij een nog levende kip met volledig open gepikte rug. In deze stal werd ook met kunstlicht de groei versneld, wat een overtreding van het keurmerk is. Op een grootschalige biologische boerderij lag de grond bezaaid met jonge, dode kuikens. De oudere kuikens waren kaal, hadden pootgebreken en vergroeiingen.

Een onbetrouwbare vleesindustrie

In juni 2011 deed Ongehoord al onderzoek naar de Nederlandse varkenshouderij. De beelden van onder andere Beter Leven en biologische stallen waren schrikbarend en zorgden voor landelijke ophef. Een half jaar later zorgde een onderzoek naar vleeskonijnen opnieuw voor opschudding. De vleessector raakt keer op keer in opspraak. Steeds meer mensen eten geen of minder vlees. Ongehoord helpt je graag op weg naar een plantaardig dieet. Kijk voor tips op ongehoord.info/kies-diervriendelijk

Steun Ongehoord