Eendagshaantjes redden is gemakkelijker dan ooit

17 oktober, 2013

Het was onlangs weer in het nieuws: de zoektocht naar een oplossing voor het doden van jaarlijks 45 miljoen eendagshaantjes in de eierindustrie in Nederland. Bioloog Wouter Bruins is bezig met de ontwikkeling van een methode om de sekse van een kip al in het ei te kunnen bepalen. Hierom belandde hij vorige week hoog in de Duurzame 100. Dit is een lijst van invloedrijke duurzame Nederlanders, opgesteld door dagblad Trouw.

Still uit de documentaire 'Our Daily Bread'

Still uit de documentaire ‘Our Daily Bread’

Vergassing

De eierindustrie is in hoge mate verticaal gestructureerd. Dit wil zeggen dat iedere stap in het proces waarin eieren worden ‘geproduceerd’, plaatsvindt op een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Het begint bij de broederij, die eieren produceert van waaruit de latere leghennen worden geboren. De helft van de kuikens die hieruit komen zijn haantjes. Ze kunnen natuurlijk geen eieren leggen en zijn daarom niet geschikt voor de eierindustrie. Omdat ze niet zijn gefokt op extreme groeisnelheid, zoals wel het geval is bij de plofkip, zijn ze ook niet rendabel genoeg om voor hun vlees in leven te worden gehouden. De oplossing? Ze worden direct gedood: vergast of door een hakselaar gehaald. In Nederland is dit het lot van 45 miljoen haantjes. Dit is een probleem voor zowel kooieieren als biologische eieren, omdat alle boeren hun hennen inkopen bij de broederij eerder in de bedrijfskolom.

Onzeker

Met de methode van Bruins bedrijf ‘In Ovo’ zou al in het ei kunnen worden gekeken welke sekse het embryo heeft. Eieren met mannelijke embryo’s worden dan uit het productieproces genomen en vernietigd. De ontwikkeling van de methode van ‘In Ovo’ is echter nog niet afgerond. Onbekend is ook vanaf wanneer deze methode toegepast zou kunnen worden in de eierindustrie. Is er niet een gemakkelijkere manier om nu al de levens van deze jaarlijks 45 miljoen haantjes te redden?

Veganistische omelet

Veganistische omelet

Gemakkelijker dan ooit

Een gevarieerd plantaardig dieet bevat alle voedingsstoffen die mensen nodig hebben. We hoeven dus geen eieren te eten. Met de beschikbaarheid van vele plantaardige producten en recepten is het lekkerder en gemakkelijker dan ooit om geen eieren te eten. Zo worden ook de levens van de leghennen gered en het milieu minder belast. In plaats van te kijken naar technologische oplossingen voor de problemen die de vee-industrie veroorzaakt, ligt het meer voor de hand om in te zetten op een plantaardige voedselvoorziening. Die oplossing is nu al beschikbaar en is nog efficiënter ook. Zo redden we de meeste dierenlevens en kan het begrip duurzaamheid nog écht iets gaan betekenen.

Steun Ongehoord