Hoe ga ik veggie?

Zo begin je

Je bent niet alleen

De stap naar diervriendelijk eten kan best spannend zijn. Misschien ken je niemand anders die dat ook wel eens wil proberen. Je kunt je daarom wat alleen voelen. Niet getreurd! Honderden mensen, restaurants en kantines in Nederland en België doen mee aan de Plantaardig MaandagDonderdag Veggiedag en de Vegan Challenge. Deze campagnes stimuleren mensen om één dag per week te kiezen voor een diervriendelijk gerecht of om een maand lang veganistisch te eten met dagelijks tips en menu's.

Zonder moeite

Eén dag vegetarisch of veganistisch in de week is al een goed begin. Probeer het nu eens drie dagen per week. Je eet nu waarschijnlijk al vaker diervriendelijk dan je denkt. Een fris slaatje, pasta pesto, maaltijdsoep met brood... Je kunt dus al diervriendelijk koken! Met slaatjes, pasta en soep kun je eindeloos variëren. Zo heb je al een mooi repertoire van veggie gerechten.

Doe maar gewoon

athens-vegetarian-restaurantsNa deze eerste twee weken wordt het serieuzer en kun je overgaan op vijf dagen in de week. Diervriendelijk koken hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Met een minimale verandering zijn je vertrouwde recepten diervriendelijk. Vervang het gehakt in je spaghettisaus door seitangehakt, roerbakvlees door tofu-roerbakreepjes, of een hamburger door een vegetarische variant. De meeste supermarkten hebben een assortiment aan vegetarische producten. Ontdek jouw favorieten in de koeling en diepvriesvakken.

Gezellig

Wauw, je bent nu al een paar weken bijna-vegetariër. Gefeliciteerd! Als je nog twee veggie dagen aan je week toevoegt, ben je er! Deze positieve verandering in je leven hoef je niet alleen te vieren. Een lunch of etentje thuis met vrienden is de perfecte gelegenheid om je aan een veggie hap te wagen. Samen kun je nieuwe producten ontdekken, recepten testen en de nieuwe smaken evalueren. Het is bovendien een goed moment om je keukengeheimen te delen of gewoon eens lekker bij te kletsen.

Uit eten

uit_etenNog gemakkelijker! Laat je verwennen. De meeste restaurants bieden lekkere en gezonde veggie gerechten aan. Als je twijfelt over het vegetarische of veganistische aanbod, bel je even en geef je je wensen door. Het kan natuurlijk eens wat minder zijn, maar vaak doen de koks extra hard hun best om je iets heerlijks voor te schotelen. Je vindt ook veel veggie opties in Indiase, Thaise, Chinese, Surinaamse, Indonesische, Ethiopische, Libanese of Italiaanse restaurants. Op www.vegatopia.com vind je veggie opties in jouw regio, en op www.happycow.net vind je diervriendelijke eettentjes over de hele wereld. Handig voor als je op vakantie ook wilt genieten van wat veggie lekkers!

Meer weten?

Door het bezoeken van onze website heb je een eerste stap gezet richting diervriendelijker leven. We helpen je graag verder op weg met lekkere en gezonde recepten, praktische tips en verhalen van ervaren veganisten. Bestel gratis onze Veggiegids in onze webshop. Daar vind je ook onze Veggie voedingskaart (een handig geheugensteuntje voor elke diervriendelijke kok), kookboeken van Nederlands bekendste vegan chef Lisette Kreisher en het aangrijpende en life changing boek Dieren eten van Jonathan Safran Foer. Ook de organisaties Nederlandse Vereniging voor Veganisme en de Belgische BiteBack en EVA bieden behulpzame tips en trucs voor iedereen die zich een weg probeert te vinden als vleesverlater, vegetarier of veganist. Verder staan vegan food bloggers online te springen om hun ervaringen en keukentrucs met je te delen. Aline deelt fragmenten uit haar dagelijks leven als veganist en Doortje schrijft over haar passie voor kookboeken. Wie verder wil kijken dan de Nederlandstalige virtuele wereld kan genieten van de meest punkrock recepten van Amerika's beroemdste vegan kookboekenschrijfster Isa Chandra Moskowitz en gezondheidstips van vegan health coach Sonnetchooseveganism.orgfindingvegan.com en vegalicious.org bieden een enorm overzicht van overheerlijke, makkelijke recepten zonder dierenleed.

Bestel onze Veggiegids

Veggie eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor je medemensen, jezelf en het milieu. Deze veggiegids laat je zien hoe makkelijk het is om iedere dag een positieve keuze te maken. De recepten en tips helpen je lekkerder te koken dan je ooit hebt gedaan, en dit keer met een goed geweten.  
Steun Ongehoord