Waarom Veggie?

Dieren

random_picture6 De undercover onderzoeken naar de Nederlandse vleesindustrie die Ongehoord publiceert, geven een kijkje in het leven van dieren voordat ze op je bord terecht komen. In Nederland worden jaarlijks zo'n 450 miljoen dieren gedood voor voeding. In de moderne veehouderij gebeuren dingen die walgelijk gevonden worden als we ze zouden doen met onze katten of honden. Koeien, varkens en kippen leven in kleine ruimtes, worden volgepompt met krachtvoer en worden vaak op schandalige wijze vervoerd en gedood. In tegenstelling tot wat ons wordt voorgeschoteld in reclamefilmpjes staan deze dieren niet gelukkig in een wei te grazen. Velen van hen zien zelfs nooit het zonlicht.

Vis

Ook vissen kunnen pijn lijden. De manier waarop ze gedood worden is in hoge mate bepalend voor de mate van lijden. Gemiddeld is ongeveer dertig procent van de vangst zogenaamde’bijvangst’: vissen waar de visser niet naar op zoek was en die dood of ernstig verminkt opnieuw overboord gaan als afval. Ook overbevissing is een ernstig probleem. Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is nog slechts drie procent van de vissoorten niet bedreigd. Maar vis is toch gezond? Vis bevat inderdaad de belangrijke omega-3-vetzuren (de meervoudig onverzadigde langeketenvetzuren EPA en DHA), maar ook giftige stoffen als dioxines, pcb´s en zware metalen. De zeeën en oceanen op onze planeet zijn immers ernstig vervuild door onder andere olie, industrieel afval, huishoudelijke reinigingsmiddelen en de landbouw. Wie vis eet, krijgt via een omweg die toxische stoffen binnen, die zich ophopen in de vetweefsels van de vissen.

Voor je medemens

Ongeveer 800 miljoen mensen zijn ondervoed, waaronder 200 miljoen kinderen. Dagelijks sterven 25.000 mensen de hongerdood. Ondertussen leven 20 miljard landbouwdieren van ongeveer 76% van alle landbouwgrond op onze planeet. Zo’n veertig procent van alle graangewassen in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. Globaal gezien neemt de teelt van veevoedergewassen (andere dan grassen) ongeveer een kwart van alle beschikbare akkerland in. Wat we maar willen zeggen is dit: Terwijl er mensen met honger zijn op de wereld, wordt goede landbouw grond gebruikt om veevoer te verbouwen. Op diezelfde landbouwgrond kan vaak plantaardig voedsel voor mensen verbouwd worden. De omzetting van graan in vlees is ook nog eens inefficiënt en vleesproductie betekent dan ook voedselverspilling: zo is voor één kilogram rundsvlees zeven kilogram graan nodig. Aangezien een plantaardig voedingspatroon efficiënter is, kan vegetarisme alvast een rol spelen in een duurzame oplossing van het hongerprobleem. Als mensen uit rijke landen hun eetgewoonten zouden ruilen voor een meer plantaardige voedingswijze, zou een aanzienlijke hoeveelheid graangewassen ter beschikking komen voor directe menselijke consumptie.

Planeet

Vlees en het broeikaseffect: een vies windje

De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale broeikasuitstoot. Dat betekent dat vlees wat dit betreft nog erger is dan de transportsector. Naast CO2 (koolstofdioxide) zijn er nog andere broeikasgassen. Methaan bijvoorbeeld. Methaan heeft een nog veel groter broeikaseffect dan CO2 en wordt massaal uitgestoten door de boeren en winden van herkauwers, zoals koeien, geiten en schapen. Tenslotte wordt er voor veeteelt veel bos gekapt. Bossen zetten CO2 om in zuurstof, en minder bossen betekent dus meer CO2.

Ontbossing

deforestation-causes-HI_104236 Er lopen zo’n twintig miljard landbouwdieren rond op onze aarde. Al die dieren moeten eten krijgen. Een derde van alle vaste grond ter wereld wordt gebruikt voor de teelt van veevoedergewassen, of om er dieren op te laten grazen. Zeventig procent van de ontbossing in het amazonewoud gebeurt voor veeteelt. Ook Nederlands vee wordt gevoed met Zuid-Amerikaanse soja.

Watervervuiling

Onze veestapel produceert ontzettend veel mest. Die mest bevat nitraten, die deels terechtkomen in de lucht (in de vorm van ammoniak) en deels in het grond- en oppervlaktewater. Ze bedreigen de kwaliteit van het drink- en zwemwater, en ook de visbestanden. Landbouw is internationaal gezien de grootste verbruiker van water. Naast drink- en reinigingswater worden ook grote hoeveelheden water gebruikt voor de teelt van veevoedergewassen en bij de vleesverwerking. Voor de productie van een kilogram dierlijk eiwitten is gemiddeld honderd keer meer water nodig dan voor een kilogram plantaardige eiwitten. De productie van een kilogram rundvlees vereist bijvoorbeeld niet minder dan 15.000 liter water! Ter vergelijking: voor een kilogram aardappelen is 500 liter nodig, voor tarwe 900 liter.

Gezondheid

Een paar voordelen van plantaardige voeding:
  • Meer groenten en fruit op je bord en in je mond.
  • Meer vezels. Vezels spelen een grote rol in de gezondheid van het darmstelsel. Ze verwijderen schadelijke stoffen vlugger uit het lichaam. Het hogere vezelgehalte helpt ook het cholesterol- en oestrogeengehalte in het bloed te verlagen, en beschermt ons zo tegen bepaalde vormen van kanker en hartkwalen.
  • Meer antioxidanten. Antioxidanten zoals vitamine C, E, bètacaroteen, selenium en tal van andere stoffen uit planten spelen een belangrijke rol bij het verkleinen van het risico op chronische ziekten en beschermen onze hersenen en andere lichaamsweefsels tegen oxidatie.
  • Meer mineralen. De meeste groenten en fruit zijn tevens rijk aan mineralen, waaronder kalium en magnesium, die goed zijn voor de gezondheid van de beenderen.
  • Minder risico op galstenen en constipatie, osteoporose, diverticulose, nierstenen, blindedarmontsteking, Alzheimer, cariës en tanderosie, astma.
05-Beautiful-Fruit-Wallpapers

Go Veggie-checklist

Koken en eten moeten een plezier zijn, geen zorg of last. Gezond plantaardig eten is gelukkig veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Zorg er wel voor dat je gevarieerd eet en méér doet dan zomaar je vlees schrappen. Eet veel verse groenten en fruit, granen en peulvruchten, en je gezondheid zal er wel bij varen. Mocht je graag een checklist in je keuken hebben hangen die er ook nog's aantrekkelijk uitziet, bestel dan voor € 4,50 de Go veggie!-voedingskaart via mail@ongehoord.info. Te veel vlees eten betekent:
  • Te veel verzadigde vetten en cholesterol.
  • Hogere kans op overgewicht en zwaarlijvigheid.
  • Hogere kans op diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en sommige kankers.
  • Mogelijke resten van antibiotica, hormonen, chemische stoffen en zware metalen in het vlees.

Meer weten?

Wil je meer weten over dierenrechten? Bestel in onze webshop het aangrijpende en life changing boek Dieren Eten van de bekende romanauteur Jonathan Safran Foer. Andere interessante boeken zijn Dierenbevrijding van Peter Singer, Wat is er mis met vis? van Dos Winkel en Het dierloze gerecht van Dirk-Jan Verdonk. De Belgische organisatie EVA biedt een uitgebreid overzicht van boeken over dierenrechten, plantaardig koken en meer. De films Earthlings en Meat the Truth leggen indringend bloot hoe mensen met dieren omgaan en wat de gevolgen daarvan zijn voor dieren en het milieu.
Steun Ongehoord