Het leven van een varken

Het undercover-onderzoek naar de Nederlandse varkenshouderij dat Ongehoord in 2011 publiceerde heeft beeldmateriaal opgeleverd van alle soorten bedrijfsvoering.

Zo zijn er drie biologische bedrijven bezocht. Drie andere onderzochte bedrijven hebben meegedaan met het comfort class project, een proef om een tussen-weg te ontwikkelen tussen de biologische en reguliere varkenshouderij. Twee van de onderzochte bedrijven hebben van de Dierenbescherming één Beter Leven ster gekregen omdat ze diervriendelijk vlees zouden produceren. Drie bedrijven hebben het Milieukeur van de Hoeve BV, een keurmerk dat pretendeert onder andere meer dierenwelzijn te garanderen. Ook werd een bezoek gebracht aan twee zogenaamde zichtstallen. Bij zichtstallen laten varkensboeren een deel van hun bedrijf zien aan het publiek. De delen die normaal uit zicht van het publiek blijven, zijn nu op deze website wel te bekijken.

Meer dan de helft van de onderzochte boerderijen claimen in een bepaalde mate vooruitstrevend te zijn op het gebied van dierenwelzijn. De varkensindustrie bestaat echter voor een overgroot deel uit reguliere bedrijven. Er is dus verhoudingsgewijs veel aandacht in het onderzoek voor de zogenaamde voorlopers in de industrie. Dit is ook te zien aan de eigenaren van de bedrijven. Hieronder bevinden zich de secretaris van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de voorzitter van de varkensvakgroep van LTO, de voorzitter van Varkens in Zicht en enkele varkenshouders die geregeld in de media optreden.
Van de reguliere bedrijven zijn zowel mega-stallen als kleinere varkenshouders bezocht, zowel nieuwe stallen als oude, van zowel jonge eigenaren als oudere eigenaren. Het onderzoek naar de varkensfokkerijen geeft zo een representatief beeld van de breedte van de sector.

Steun Ongehoord