Ongehoord, het geluid van dieren

Ongehoord is Nederlands meest in het oog springende dierenbeschermingsorganisatie. Haar onderzoeken naar varkens, konijnenen, kalkoenen, eenden en vleeskuikens zorgden voor ophef in de landelijke media. Met opvallende evenementen, stands en onze website brengen we mensen in contact met de miljoenen dieren die normaal verborgen blijven achter gesloten staldeuren. Het beste wat je kunt doen voor dieren, is ze niet opeten. Daarom promoot Ongehoord een plantaardig dieet.

Geschiedenis

432136_348730881831915_481006101_n

In juni 2011 werd Ongehoord opgericht met de publicatie van een onderzoek naar varkenshouderijen. Bijna 30 verschillende bedrijven, van biologisch tot megastal, werden blootgelegd. De ophef was groot en de publicatie was het landelijke nieuws van die dag. Een half jaar later, een paar dagen voor kerst 2011, publiceerden we een onderzoek naar konijnenhouderijen. Wederom zagen miljoenen mensen op televisie onze beelden uit de vleesindustrie.

In 2012 hebben we laten zien hoe gemakkelijk het is om dieren te helpen. In maart van dat jaar kwam de Veggiegids uit, een gratis gids met tips en informatie over plantaardig eten. Inmiddels hebben duizenden mensen de gids besteld en een meerderheid daarvan is diervriendelijker gaan eten.

Sinds 2013 reist Ongehoord door Nederland met een omgebouwde stadsbus. In de bus kunnen bezoekers met een quiz, 3D beelden en een nagebouwde varkensstal meer te weten komen over het leven van varkens.

In 2014 publiceerde Ongehoord een onderzoek naar vleeskuikens, in 2015 naar eenden en kalkoenen en in 2016 naar nertsen.

Organisatie

Ongehoord bestaat uit een diverse groep vrijwilligers, mensen die naast hun betaalde werk of studie hun tijd en geld gebruiken om dieren te helpen. We willen efficient en doelgericht werken, daarom streven we naar een horizontale organisatie waarin iedereen eindverantwoordelijk is voor een deeltaak.

We ontvangen geen subsidies van overheden of politieke partijen en zijn daardoor onafhankelijk. Donaties worden gebruikt voor onderzoek, drukwerk en evenementen..

Onderzoek

Ongehoord publiceert onderzoek naar de veehouderij en andere industrieën waarin dieren gebruikt worden. Op dit moment leven miljoenen dieren in Nederland opgesloten in stallen of kooien, en worden zij gedood in slachthuizen. Ze lijden achter gesloten deuren, verborgen voor het publiek. Met het publiceren van (undercover) onderzoek maken we de realiteit waarin dieren leven openbaar en geven we een eerlijk beeld van dierenmishandeling in onze maatschappij. Klik hier om zelf een kijkje in de stal te nemen.

Dieren en menselijke dieren

308005_453449901360012_959363740_n

Alle dieren (mensen, honden, katten, koeien, kippen, varkens en andere soorten) kunnen emoties ervaren, zoals pijn, blijdschap, plezier en angst. Elk dier is een individu met eigen gevoelens, behoeften en interesses. Elk dier wil leven. Ongehoord streeft daarom naar een samenleving waarin iedereen in vrijheid kan leven, waarin niemand onderdrukt wordt of uitgebuit en ieder individu kan leven naar behoefte.  Dit betekent onder meer dat we afschaffing van de dierindustrie willen, overal en voor altijd.

Kies diervriendelijk

882669_519643231407345_1304171321_o

We promoten een diervriendelijk leven. Dit betekent dat mensen in hun dagelijks leven dieren met respect behandelen en zo min mogelijk dierenleed stimuleren. Dit kun je doen door te besluiten kippen, koeien, varkens en andere dieren niet langer op te eten of te gebruiken als kleding. Door te kiezen voor dierproefvrije producten en uitstapjes zonder dierenleed geef je dieren een stem.

Steun Ongehoord